اجرای آزمایشی طرح ابلاغ الکترونیک درحالی از روز گذشته با رونمایی از سامانه ابلاغ الکترونیکی در قزوین آغاز شد که بهگفته رییس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه، اجرای این طرح، صرفهجویی 300 میلیارد ریالی در هزینهها را در پی دارد.
به گزارش خبرگزاریها، مراسم رونمایی از سامانه ابلاغ الکترونیکی و اجرای آزمایشی طرح ابلاغ الکترونیکی اوراق قضایی با حضور حجت الاسلام حمید شهریاری، معاون قوه قضاییه و رییس مرکز آمار و فناوری اطلاعات دستگاه قضایی و رییس کل دادگستری استان قزوین برگزار شد.
حجت الاسلام حمید شهریاری، رییس مرکز آمار و فناوری اطلاعات قوه قضاییه، در این مراسم گفت: این طرح یکی از 50 پروژه ای است که در راستای عدالت الکترونیک پس از 2.5 سال پیگیری و باتغییر قوانین و آیین نامههای موجود به انجام رسید.
وی سامانه های ثبت نام به منظور اطلاع از مکان، رسا به منظور ارسال پیامک و ابلاغ سامانه به منظور ارسال اطلاعات لازم به اشخاص را سه بخش تشکیلدهنده طرح ابلاغ الکترونیک عنوان کرد و یادآور شد: بستر فنی طرحهای یاد شده از پیش آماده بوده اما بسترهای قانونی و آییننامهای لازم را داشت که پس از 2.5 سال توانستیم آن را کامل و به صورت پایلوت در قزوین اجرا کنیم.
حذف 60 میلیون ابلاغ کاغذی
شهریاری با بیان اینکه با اجرای این طرح سالانه بیش از 60 میلیون ابلاغ را می توان به صورت الکترونیکی ارسال کرد، ادامه داد: سالانه 15 میلیون پرونده قضایی داریم که هر پرونده حداقل چهار ابلاغ دارد و این طرح میتواند بیش از 300 میلیارد و در صورت محاسبه هزینه های پنهان نیز بیش از یکهزار میلیارد ریال از هزینههای مربوط به ارسال مرسولهها را کاهش دهد.
به گفته وی، سرعت در ابلاغ و صرفه جویی در مصرف کاغذ، جلوگیری از بستر تعامل های جرمخیز، جلوگیری از نرسیدن درصد قابل ملاحظه ای از ابلاغ ها به صاحبان آن و پیشگیری از تضییع حقوق شهروندان از جمله مزایای دیگر طرح ابلاغ الکترونیکی است.
طرح ابلاغ الکترونیکی در سال جاری به صورت پایلوت در دو استان قزوین و فارس اجرایی می شود.
سرعت، دقت و شفافیت از مزایای الکترونیکی شدن ابلاغها است
رییس کل دادگستری استان قزوین هم در این مراسم گفت: الکترونیکی شدن ابلاغ ها خدمت جدید نیست بلکه خدمات قبلی در بستر فضای جدید ارائه می شود تا با مزیتهای مختلفی همچون سرعت، شفافیت، دقت و کاهش نارضایتی مردمی، خدمات به مردم ارائه شود. جمال انصاری بیان کرد: استان قزوین به عنوان یکی از استان های پایلوت در اجرای طرح ابلاغ الکترونیک انتخاب شده است. وی ادامه داد: دستگاه قضایی در راستای روزآمدی، خدمات مختلفی را به مردم ارائه میدهد که هر یک از این خدمات برای گسترش خدمات به مردم است تا اقشار مختلف بتوانند خدمات را با سهولت بیشتری دریافت کنند. رییس کل دادگستری قزوین افزود: استان قزوین به واسطه زیرساختهای خوبی که دارد مورد اعتماد قرار گرفته در نتیجه در دستگاه قضا به عنوان استان پایلوت اجرای طرح ابلاغ الکترونیک انتخاب شده است.
سامانههای جدید قضایی در جهت ایجاد عدل و قسط است
نماینده ولیفقیه در استان قزوین نیز با تقدیر از اقدامات انجام شده در زمینه اجرای سامانههای الکترونیک قضایی گفت: در سوره حدید آیه 25 آمده که پیامبران را همراه با کتاب ها و ابزار و امکانات فرستادیم، برای اینکه زمینه فراهم کنند تا مردم با اراده خود و تحولات درونی و معنوی اقامه قسط کنند. آیت الله عبدالکریم عابدینی اضافه کرد: اگر انسانها در بندگی و عبادت حرکت کنند آماده می شوند خود اهل قسط باشند، اگر مردم با ترس و شلاق و الزام به قسط وادار شوند، کرامتی باقی نمی ماند. نماینده ولی فقیه در استان قزوین عنوان کرد: بنابراین این سامانهای که برای آن این مراسم برقرار شده است در واقع زمینه سازی تسهیل دسترسی مردم به نیازشان است و زمینه ای فراهم کردید که به کارها سرعت می بخشد و این یک ابزار است و هدف این است که قسط اجرا شود ومردم امنیت را ببینند و خروجی آن آسودگی خاطر مردم باشد. آیت الله عابدینی یادآورشد: در واقع این احساس امنیت خواسته خدا است و خداوند متعال می خواهد بندگانش احساس ترس و وحشت نکنند و در نظام جمهوری اسلامی هم مردم باید با خیال آسوده حقشان را دیده و دعاگوی نظام و خادمان نظام باشند.
نقش ابلاغ الکترونیک در کاهش
اطاله دادرسی
معاون فن آوری آمار و اطلاعات دادگستری قزوین هم در توضیح این سامانه گفت: طرح ابلاغ الکترونیک در کشور با آغاز بهکار رسمی آن دردادگستری قزوین آغاز خواهد شد.
عبدالله آقاعلیخانی اظهار کرد: در حال حاضر ابلاغ دعاوی به صورت کاغذی انجام میشود که پس از صدور از سوی مرجع قضایی از طریق پست و توسط مأموران نیروی انتظامی انجام میشود.
وی ادامه داد: این برگهها در ابلاغ با مشکلاتی همچون نبود آدرس اعلام شده، عدم شناسایی افراد، عدم پذیرش ابلاغ از سوی افراد مرتبط و مسایلی از این دست روبرو میشود.
معاون آمار و فناوری اطلاعات دادگستری کل استان قزوین اظهار کرد: هزینهها و زمان صرف شده در انجام چنین روشی یکی دیگر از مسایل مهمی است که در کنار سایر مسایل نمی توان ازکنار آن به راحتی گذشت.
وی تصریح کرد: برای ایجاد تحول در امر دادرسی و رسیدگی سریع به پروندههای وارده به مراجع قضایی راهکارهای مختلفی وجود دارد و باید در این زمینه بررسی و آسیبشناسیهای لازم صورت گیرد، یکی از مواردی که نقش مهمی در اطاله دادرسی دارد مسئله ابلاغ اوراق است، ابلاغ اوراق در شهرستانها به درستی صورت میگیرد و نیروی انتظامی در این زمینه همکاری و هماهنگی لازم را دارد اما این امر در تهران و شهرهای بزرگ موجب بروز مشکلاتی میشود. آقاعلیخانی عنوان کرد: ابلاغ اوراق در شهرها باتاخیر صورت میگیرد و این خود یکی از دلایل اصلی در اطاله دادرسی و عدم رسیدگی به موقع به پروندههاست. وی بیان کرد: دستگاهقضایی نیز در راستای کاهش اطاله دادرسی و تسریع در خدمترسانی به مردم برنامه ابلاغ الکترونیک را اجرا میکند که برای اجرای این مهم آییننامهای را نیز تحت عنوان «سامانههای رایانهای و مخابراتی» تدوین کرده است. معاون آمار و فناوری اطلاعات دادگستری کل استان قزوین توضیحداد: بر ایناساس دادگاهها میتوانند از سامانههای رایانهای و جدید برای ابلاغ اوراق قضایی استفاده کنند البته طرفین دعاوی باید در سامانه «ثنا»(ثبت نام الکترونیک) ثبت نام کرده و برای خود نام کاربری و رمز عبور دریافت کنند. وی تأکید کرد: قوهقضاییه در اجرای این طرح استانهای قزوین و فارس را به صورت پایلوت برای اجرای این طرح انتخاب کرده است تا ضمن اجرای طرح در این استانها، اشکالات طرح نیز مورد ارزیابی و بررسی قرار گرفته و در سراسر کشور اجرایی شود.